КАК ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ВРЕМЕТО СИ?

Все повече са хората, които си задават въпроса: „Как да организираме времето си?”. Ако и Вие сте сред тях, тази статия е за Вас.

„Не успявам да отделя време за онзи проект. Той е толкова обещаващ.”

„Трябва да заведем детето на коледното празненство. Имам няколко срещи …”

„В момента кариерата ми е във възход. Не мога да мисля за семейство.”

„Нямам 15 минути дори, да изпия чаша кафе”.

Разпознахте ли се в някоя от ситуациите?

НУЛЕВА ЕФЕКТИВНОСТ

Срещи, задачи, графици, съвещания. Как да организираме времето си? Искаме да успеем навсякъде, но се случва точно обратното, нали? Ставаме неефективни, разпилени в дейностите си, прескачаме от задача на задача, от идея на идея и резултатът е меко казано неудовлетворителен.

ИЗХВЪРЛЕТЕ ИЗЛИШНОТО

Как да промените нещата? По-добре си задайте ограничен брой задачи, за които имате реална вероятност да изпълните. Премахнете излишните срещи, на които присъствате по задължение, оставете работата до късно през нощта и най-вече определете граници и приоритети.

Приоритизирайте хората, задачите и вещите. Дайте предимство на тези, които Ви карат да се чувствате щастливи.

Изхвърлянето на излишното от живота ще подобри значително продуктивността Ви.

СТЪПКИ КЪМ УСПЕХА

В свят, в който ни заобикалят безкрайни възможности и неограничен поток от информация, определянето на граници не е никак лесно.

Ето няколко насоки как да го направите.

1. Вземете лист и напишете кои са основните Ви ценности в настоящия момент. Нека те бъдат опорната точка, спрямо която да оценявате всичко в живота си, без да правите компромиси. Вероятно го правите и сега, но неосъзнато и е възможно често да забравяте какво всъщност Ви движи, кои са принципите, които Ви изграждат като човек.

2. Запишете в отделна графа какви са Вашите цели. Какво се стремите да постигнете. Поставили ли сте си конкретен срок?

3. Сега направете „инвентаризация” и опишете подробно как прекарвате времето си ежедневно. Колко време и енергията изразходвате за дейностите, които са най-важни (точка 1 и 2)? Колко време губите в безсмислени дейности? Помислете как да организирате времето си, подреждайки ангажиментите и ежедневните си задачи по-разумно.

4. Когато Ви се открие нова възможност за срещи с хора, за работа, за нещо, касаещо Вашето хоби и свободно време, съобразете я с тези два списъка (точка 1 и 2). Преценете внимателно плюсовете и минусите. Вижте какво можете да изключите, ако поемете този ангажимент, за да не претоварите графика си, а с него и психиката си.

Най-важната крачка в правилната посока е да се осмелите да премахнете излишъка от хора, дейности и възможности, които в крайна сметка няма да Ви донесат нищо полезно и стойностно.

Share post

Start typing and press Enter to search

Вашата количка

Нямате артикули в количката.