Концентрация. Защо се борите да се концентрирате и какво може да помогне?

 

Животът у дома, професионалния живот, допълнителните курсове и обучения и всички други неща, които изискват фокус и концентрация. 

Мислите Ви се разделят в много посоки едновременно. Това е една безкрайна спирала от задачи, които никога не приключват. 

Факт е, че животът е по-взискателен и стресиращ от всякога. 

 

Добрата новина е, че има начини да фиксирате фокуса си и да подобрите способността си да се концентрирате. 

Ето нашите 7 съвета,които могат да помогнат.  

1. Избягвайте да изпълнявате много задачи заедно 

Някога да сте били твърде стресирани, за да се съсредоточите?

Това се случва, когато имате милион неща, които се въртят в съзнанието Ви. Опитвате се да свършите всичко едновременно, в най-кратък срок. Резултатите, обаче невинаги са според очакванията. 

Мултитаскингът / англ. multitasking/ се превърна в новата норма и почти почетна значка, но в стремежа ни за количество, качеството може да бъде компрометирано. 

Нашият съвет:

Използвайте техниката на 25-те минути, за да преодолеете с лекота списъка със задачи. Задайте таймер за 25 минути и се стремете да работите непрекъснато за това време. Това ще помогне да фокусирате ума си. След 25 минути настройте таймера си отново, а между отмерванията сложете пет минути почивка. 

Тази техника е ноу-хау на Франческо Кирило. Той използва таймер, за да раздели задачите на интервали по 25 минути, между които се правят кратки почивки. Всеки интервал е известен като помодоро /pomodoro, от италианската дума за „домат“/. Защо ли?  Кирило създава тази техника като студент, използвайки кухненски таймер с формата на домат.

Pomadoro техника за концентрация

2. Правете редовни почивки 

Колкото по-натоварени сте, толкова по-малко вероятно е да си вземете обедната почивка.

Сроковете Ви притискат, ще пожертвате един обяд. После още един .. докато приемете за нормално такава почивка да не е част от работния Ви ден. Не е задължително, обаче това да помогне на Вашата ефективност. Точно обратното. Умствената работа спада, ако не правите почивки; взимането на решения става по-бавно, нивата на внимание намаляват. 

Нашият съвет:

Ако дадена задача изостава и сте буквално блокирали, направете кратка почивка. Излезте да подишате свеж въздух, вземете си питие или лек обяд. Гарантираме Ви, че ще се върнете в офиса свежи и заредени с нови идеи. Както неведнъж сме споменавали – почивките повишават способността за концентрация, а от там и производителността. 

3. Упражнения за ума 

Да, не само тялото ви се нуждае от упражнения. Важно е да запомните, че мозъкът е мускул / или се държи като такъв според изследванията на невролозите/. Както при другите мускули в тялото, практиката увеличава силата и издръжливостта. 

концентрация

Упражнения за ума

Нашият съвет:

Започнете с пет минути фокусирана работа с две минути почивка между тях. Можете да изградите този начин на работа постепенно. Нека умът свикне да се концентрира напълно за тези периоди. Ще откриете, че можете да се съсредоточите за по-дълго. 

Вижте останалите съвети за по-добра концентрация тук.  

Ако тази статия Ви е харесала, посетете блога на Euroclear тук.

 

Share post

Start typing and press Enter to search

Вашата количка

Нямате артикули в количката.