Как активното слушане помага за концентрацията. И още нещо.  

 

Днес ще поговорим за това как активното слушане помага за концентрацията. И за много други полезни неща.

В предишната статия Ви дадохме три съвета, които помагат за по-добра концентрация. Вижте.

Говорихме за

1.Техниката pomodoro и защо мултитаскингът не покрива очакванията.

2.Кажете „Да” на обедната почивка.

3.Мускул ли е мозъкът?

 

Ето на какво още да обърнете внимание.

4. Активен слушател или мечтател

Забелязахте ли, че неспособността Ви да се концентрирате се е отразила върху умението да водите нормален разговор. Не е изненада за никого. 

Повече екранно време, по-непълноценно общуване. 

Нашият съвет:

Вслушайте се в думите, следете езика на тялото и промените в тона на гласа на събеседника Ви. Чуйте какво Ви казват, вместо да мислите каква ще бъде следващата Ви реплика или какво ще правите през почивните дни. 

Съсредоточете се върху момента – тук и сега. 

5. Вземете си маратонки за тичане

Как това помага за концентрацията? Ще подейства добре и на мозъка, и на тялото Ви. Упражненията ще подобрят физическото и психическото Ви здраве. Ще повлияят и върху когнитивните функции- ще можете да мислите и да се концентрирате по-добре веднага след тренировка. 

Нашият съвет:

Слагайте маратонките и се насладете на сутрешния крос. Упражненията помагат за подобряване на метаболизма, преодоляване на стреса, възстановяват съня. 

Никой никога не е казвал: „Съжалявам, че тренирах”. 

6. Почивка и медитация 

Сънят е тайната на по-бързия и по-остър ум. 

Според проучванията добре отпочиналият ум се справя с ежедневието с до 60 на сто по-добре от уморения, лишен от сън. Във фаза на дълбок сън мозъкът обработва наученото и преживяното предишния ден. Събуждате се с обновен ум, който отново е готов да даде 100 процента. 

Медитацията с мантра ще Ви върне тук и сега.

Умът има склонност да препуска в миналото или бъдещето. Една мисъл води към друга. 

Медитацията с изричане на мантра /например „омммм”/ обучава ума да остане в настоящия момент. Това, че присъствате, означава, че можете да се съсредоточите върху задачата, която е пред Вас сега, без да се разсейвате.Ще видите разликите в уменията си за концентрация изненадващо бързо. 

Различни изследвания показват как медитацията чрез мантра променя функционирането на мозъка в рамките на шест до осем седмици практика. 

Нашият съвет:

Започнете с обикновена медитация, концентрирана върху дишането. Едно дълбоко вдишване. Можете да направите пет до десет вдишвания за начало. Доказано е, че по-дългият дъх почти веднага отпуска нервната система. Можете да се възползвате от този метод по всяко време и навсякъде, когато сте под стрес. 

7.  Разчистете 

Разчистете дома и работното си пространство. 

Колкото по-чисто по-тихо е мястото, толкова по-добра ще бъде концентрацията Ви. На работа, у дома, в съзнанието. Ако наоколо е прекалено шумно и разхвърляно, първо потърсете тишината и реда. Свършете неотложните задачи, използвайки спокойствието. После спрете и помислете в каква обстановка искате да живеете и работите.

И направете промяната. 

Нашият съвет:

„Изчистете” организма си. Забравете лошите навици. Променете начина си на хранене. Приемането на твърде много захар или кофеин Ви карат да се чувствате мудни и повлиява негативно на фокуса и енергийните нива. Опитайте. Хранете се редовно, здравословно, пийте много вода и никога не пропускайте закуската, за да сте сигурни, че правилно зареждате тялото и мозъка си.

Заключението

Концентрацията е жизнено важно умение, което днес Ви дава предимство пред всички останали. Не се разсейвайте.

Животът е тук и сега. 

 

Вижте останалите съвети за по-добра концентрация тук 

Ако тази статия Ви е харесала, посетете блога на Euroclear тук.

 

Share post

Start typing and press Enter to search

Вашата количка

Нямате артикули в количката.