Услуги професионално почистване

XaaS сичко като услуга

XaaS ( Anything-as-a-service) е общ, колективен термин, който се отнася до предоставянето на каквото и да е като услуга. Той разпознава огромния брой продукти, инструменти и технологии, които доставчиците сега предоставят на потребителите като услуга през мрежа – обикновено интернет – вместо да предоставят локално или на място в рамките на едно предприятие.

Примери за XaaS

Има безброй примери за XaaS, но най-често срещаните обхващат трите общи модела за изчислителни облаци: Софтуер като услуга (SaaS), Платформа като услуга (PaaS) и Инфраструктура като услуга (IaaS).

SaaS предоставя на потребителите широк спектър от софтуерни приложения, като Google Apps, Microsoft Office 365 и Salesforce.

Предложенията на PaaS, като Amazon Web Services (AWS) Elastic Beanstalk, Heroku, Force.com, Google App Engine и Apache Stratos, обикновено предоставят предварително конфигурирани виртуални машини (VM) и други ресурси за разработване и тестване на приложения.

IaaS позволява на организациите да разполагат и конфигурират виртуални машини, хоствани в центъра за данни на доставчик, и да управляват тези VM отдалечено. Услугите на IaaS включват Microsoft Azure, Google Compute Engine и AWS Elastic Compute Cloud.

Има много други примери за XaaS.

Storage as a Service (SaaS) предоставя системи за съхранение на приложения, данни и архиви в облака, докато Database as a Service (DBaaS) осигурява достъп до платформа за база данни чрез облака. Публичните доставчици на облак като AWS и Azure имат DBaaS предложения.

Зловредният софтуер като услуга (MaaS) използва публичния облак, за да помогне на организациите да се предпазят от често срещани атаки, като например рансъмуер и разпределено отказване на услуга (DDoS). VMware AppDefense е един от новите примери за MaaS.

Още примери за XaaS включват Disaster Recovery as a Service (DRaaS), Communications as a Service ( CaaS ) и Network as a Service (NaaS).

Какви са плюсовете и минусите на XaaS?

Организациите често избират XaaS, тъй като моделът като услуга може да намали разходите и да опрости внедряването на IT. С всяка допълнителна облачна услуга организация може да отдели части от собствената си IT инфраструктура, което води до по-малко сървъри, твърди дискове, мрежови комутатори, внедряване на софтуер и др.

По-малко локални IT означава по-малко физически разходи – като пространство на оборудването, мощност и охлаждане. Това води до намаляване на персонала в ИТ и пожарогасене или позволява на IT персонала да се съсредоточи върху по-важни проекти с добавена стойност за бизнеса. Освен това използването на външна услуга, а не локална технология, прехвърля много капиталови разходи ( Capex ) към оперативни разходи ( Opex ) за бизнеса.

Въпреки своите предимства, предложенията на XaaS понякога се борят с проблеми на устойчивостта и надеждността на интернет. Някои предприятия също искат по-голяма видимост в средата и инфраструктурата на доставчика си, за да могат по-добре да преценят здравето на услугите и да поемат по-активна роля. Освен това доставчикът на услуги, който излиза от бизнеса, придобива се, преустановява дадена услуга или променя пътната си карта на характеристиките, може да окаже дълбоко въздействие върху потребителите на XaaS.

В тази статия Ви запознахме със XaaS сичко като услуга.

Ако търсите професионално почистване като услуга за Вашия бизнес, се доверете на Euroclear.

Вижте повече за нашите услуги тук.

Ако статията Ви е харесала, посетете блога на Euroclear тук.

Share post

Start typing and press Enter to search

Вашата количка

Нямате артикули в количката.